Hääpuku, sen valinta ja sen sopiminen kantajalleen ovat yleensä yksi morsiamen eniten jännittämistä asioista – onhan hääpuku monesti se, johon silmä ensimmäisenä hääkuvissakin kiinnittyy. Hääpukuja on lukemattomia erilaisia, on laahuksella ja ilman, olkaimilla, avoimella selällä tai vaikkapa pitsihihoilla varustettuja. Trendilehdet nostavat esiin vuosittain erilaisia ja erityyppisiä pukuja, mutta silti kaikkein tärkeintä on se, että puku sopii kantajalleen ja ennen kaikkea, että morsiamella on mukava ja helppo olla valitsemassaan puvussa.

Hääpukua valittaessa kannattaa myös miettiä sitä, missä häät järjestetään. Rantahäihin ei kannata pukeutua hääpukuun, jonka laahus sotkeutuu hiekkaan, ja massiiviset kirkkohäät voivat saada upean säväyksen näyttävästä hunnusta. Samoin vuodenajalla voi olla vaikutusta, sillä kukapa morsian haluaisi olla hääkuvissaan sinertävä kylmyydestä tai toisaalta punakkana ja hikoilevana kuumuudesta. Ja lopuksi, vaikka jokaisen tulisi pukeutua juuri siihen pukuun mihin haluaa, voi valintaa helpottaa se, että tietään hieman millainen hääpuvun malli millaisellekin vartalotyypille yleisesti ottaen sopii. Tästä kun lähtee liikkeelle, voi valintaa kenties hieman helpottaa.

Päärynävartalo

Päärynävartaloisella on yleensä kapeahkot hartiat ja vyötärö, ja hieman leveämpi vartalon alaosa. Tälle rakenteelle sopii mainiosti selkeät linjat ja puvut, joissa huomio kiinnittyy puvun yläosaan esimerkiksi koruilla, näyttävällä kauluksella tai erikoisella kaula-aukon leikkauksella. Puvun helma puolestaan voi olla liehuva ja muhkeakin. Tällaisia hääpukutyylejä ovat esimerkiksi empirelinjainen puku, A-linjainen puku tai perinteinen ns. Ballgown eli tuhkimopuku.

Omenavartalo

Omenavartaloisen naisen muodot voivat olla hieman rehevämmät ja erityisesti vatsan seutu pyöreämpi. Toisin kuin moni omenavartaloinen ajattelee, hänen kannattaa valita tyköistuva puku ja korostaa muotoja – alle voi toki sitten halutessaan pukea korsetin. Pystyleikkaukset, istuvuus ja puvun yksivärisyys pidentävät ja hoikentavat, ja materiaaliksi kannattaa valita kevyitä ja laskeutuvia materiaaleja. Esimerkiksi lasketulla vyötäröllä varustettu puku sopii omenavartaloiselle mainiosti, siinä puvun muodot korostavat muotoja ja lantiolta levenevä helma auttaa tasapainottamaan pyöreämpiä osia vartalosta.

Y-vartalo

Y-vartaloisen painopiste on lantiota leveämmässä hartialinjassa ja monesti myös kookkaammassa rinnanympäryksessä. Niinpä tätä vartalotyyppiä imartelevat puvut, jotka antavat muhkeutta alavartaloon ja vievät huomiota pois ylävartalosta, ovat yleensä parhaimpia. Mikäli sinulla on y-vartalo, kannattaa suunnata katseet kohti merenneito- tai trumpettihelmaisia pukuja.

Suorakulmio

Suoran, kansankielellä joskus tasapaksuksi sanotun, vartalon omistaja voi olla hoikka tai hieman pyöreämpi, mutta yleistä tälle vartalotyypille on ns. kurvien puute, eli vyötärö ei juurikaan erotu, ja hartiat ja lantio ovat samanlevyiset. Suoravartaloinen voi korostaa vyötäröä korsetilla ja leikkauksilla tai sitten valita selkeälinjaisen, esimerkiksi empirelinjaisen hääpuvun.

Tiimalasivartalo

Tiimalasivartalon, eli X-vartalon, omaavat naiset ovat siitä onnekkaita, että heille sopii lähes mikä puku hyvänsä. Tämän vartalotyypin olkapäät ja lantio ovat suhteellisen saman levyiset ja vyötärö selkeästi erottuva. Tämä vartalomalli on ns. klassinen naisellinen vartalo, jota varten muotisuunnittelijat usein vaatteensa suunnittelevat. Mikäli morsian haluaa korostaa kapeaa vyötäröään, kannattaa hänen valita esimerkiksi merenneitohelmainen puku. Tiimalasivartaloinen voi myös kantaa ylpeydellä A-linjaista kapeaa pukua, empiremalli sen sijaan kätkee upean tiimalasivartalon eikä päästä sitä oikeuksiinsa.

Kuten käy selväksi, pukumalleja on useita ja vartalotyyppejä samaten. Kuitenkaan ei kannata tuijottaa yksiviivaisesti pelkästään vartalomallia vaan ottaa huomioon myös morsiamen oma tyyli ja häiden luonne. Vartalotyypistä saa kuitenkin osviittaa siitä, minkä tyylisiä pukuja voi ryhtyä ensiksi katselemaan. Mutta kannattaa muistaa se tärkein, eli oma tyytyväisyys. Kun itse tuntee olonsa kauniiksi ja mukavaksi puvussaan, näkyy ja välittyy se myös ulospäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *