Morsiuspuku itsessään on usein henkeäsalpaavan upea ja kaunistaa morsianta entisestään. Asusteiden merkitys hääpukeutumisessa on lähes yhtä merkityksellinen kuin varsinaisen morsiuspuvun valinta. Asusteilla puvusta saadaan entistäkin edustavampi, asusteilla korostetaan morsiamen parhaita puolia sekä hälvennetään vähemmän edustavia kohtia.

Kauniit ja käytännölliset asusteet auttavat morsianta tämän tärkeimpänä päivänä, sillä esimerkiksi morsiamen pussukkaan talletetaan kaikkein välttämättömimmät tarvikkeet kuten pieni käsipeili, puuteri ja huulipuna. Asusteilla morsian toteuttaa halutessaan klassisen lorun “jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä, jotain lainattua”, joka on lähtöisin viktoriaanisen ajan Englannista 1800-luvulta. Sanonta symboloi morsiamen astumista uuteen elämään menneisyyden siteitä katkaisematta, henkisyyttä ja uskollisuutta sekä onnea tulevalle liitolle.

Kaikki asusteet valitaan pukuun sopiviksi

Morsiamen asusteita ovat huntu tai muu pääkoriste kuten tiaara, korut, mahdollisesti hansikkaat ja huivit, vyö, morsiamen käsilaukku tai pienempi pussukka, ja voidaanpa asusteeksi lukea se salaisista salaisinkin eli sukkanauha. Jos kuitenkin keskitytään ensisijaisesti niihin asusteisiin, jotka näkyvät kaikille muillekin eivätkä vain sulhaselle, asusteet valitaan nimenomaan tarpeen mukaan asukokonaisuuden täydentämiseksi.

Liiallinen koristautuminen antaa kokonaisuudesta sekavan mielikuvan, jolloin puvun kiintopiste jää kaiken kuorrutteen alle, eikä morsian pääse oikeuksiinsa. Jos puku jo itsessään on hyvin erikoinen, se vaatii harvoin kovin mutkikkaita asusteita. Kovin yksityiskohtaisissa puvuissa on paljon nähtävää, jolloin runsas asusteiden käyttö antaa herkästi kokonaisuudesta liian täyden vaikutelman.

Pelkistetyn yksinkertaiseen morsiuspukuun saadaan lisää luonnetta ja näyttävyyttä juuri koruilla ja halutessa vyöllä, joka korostaa kauniisti morsiamen vyötäröä. Jos huomio halutaan viedä vyötärön seudulta, vyö jätetään pois. Kaunis puku ei välttämättä kaipaa asusteita. Osoittaa pettämätöntä tyylitajua rajata asusteet minimiin, jolloin morsiamen luontainen kauneus pääsee esille. Persoonallisilla asusteilla värikkäämpi morsian ilmentää omaa yksilöllisyyttään.

Korut kertovat häissäkin tarinaa

Kauniit korut tuovat hääpukuun lisää hohdokkuutta. Korut eivät ole välttämättömiä, joskus niitä ei kaivata lainkaan, vaan morsiamen koruttomuus tekee hääväkeen suuremman vaikutuksen. Jos morsiusmekkoon päätetään yhdistää koruja, keskitytään yleensä korvakoruihin ja kaulakoruun. Hääkorun tunnearvo kasvaa, jos se on saatu rakkaalta lähiomaiselta tai ystävältä, kenties sulhaselta. Hääkoruna voi toimia jopa rippilahjaksi saatu risti.

Rannekoruja käytetään harvemmin, sillä morsiamen kättähän tulee koristamaan kaikkein arvokkain koru, jolta ei tahdota häissä viedä huomiota muilla käsikoruilla. Siksi häissä harvemmin käytetään muita sormuksia kuin korkeintaan kihlasormusta, joka joko korvataan vihkisormuksella, tai sitten kihlasormukseen liitetään vihkisormus, joka muutenkin sinetöi kihlauksella annetun lupauksen.

Useissa kulttuureissa morsian koristautuu ihomaalauksin, jotka yleisimmin tehdään hennalla. Tyypillisimmin koristellaan kädet hyvin pikkutarkoin ja koukeroisin maalauksin, joihin voidaan piilottaa sulhasen nimi, joka sulhasen tulisi löytää. Länsimaissa tatuoinnit ovat yleistyneet, joten jos morsiamella on tatuointeja, ne huomioidaan sekä varsinaisen puvun että asusteiden valinnassa. Tatuoinnit voivat toimia korujen tapaan, tai ne voidaan peittää joko hihoilla tai hartiahuivilla.

Asusteista huomenlahja

Jos halutaan antaa sulhaselle oikein henkilökohtainen huomenlahja, josta aviomies tulee aina muistamaan hääpäivän, huomenlahja voi olla morsiamen käyttämä asuste. Vain kekseliäisyys on rajana! Morsian voi käyttää rintakoruna kalvosinnappeja tai antaa huomenlahjaksi käsilaukussaan kantamansa, hääparin nimikirjaimin koristellun kangasliinan, joka on tarkoitettu puvuntakin rintataskuun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *