Kengät ovat olennainen osa hääpukua. Asukokonaisuuteen sopivat kengät täydentävät kokonaisuuden korostaen myös käyttäjänsä persoonallisuutta. Kengät ovat myös osaltaan ratkaiseva tekijä siinä, kuinka morsian ja sulhanen kantavat itsensä, sillä mukavakaan puku ei riitä antamaan itsevarmuutta, jos kenkä niin sanotusti puristaa jostain. Sopivat kengät vaikuttavat käyttäjänsä ryhtiin ja sitä kautta koko olemukseen. Kaiken lisäksi jalkineet vaikuttavat siihen, kuinka morsiuspari kokee elämänsä tärkeimmän päivän. Yhteinen elämä avioparina on mukavinta aloittaa vakain jaloin ilman nirhaumia ja rakkoja.

Jalkineilla annetaan haluttu vaikutelma

Kengät ovat loistava keino vaikuttaa siihen, minkälaisen käsityksen annamme itsestämme. Usein kenkiin kiinnitetään huomiota arjessakin. Kohdatessamme meille ennestään tuntemattomia henkilöitä huomaamme heistä Suomessa usein ensimmäiseksi kengät – koska kaihdamme katsekontaktia ja luomme katseemme yleensä maahan. Kohtaamme vieraista siis ensimmäisenä heidän kengänkärkensä ja teemme toisinaan johtopäätöksiä ihmisistä heitä tuntematta, ainoastaan kenkien perusteella. Ketään ihmistä ei tietenkään saa tuomita kenkien perusteella, eikä se välttämättä kerro itse ihmisestä yhtään mitään. Toisinaan kuitenkin kengät antavat myös osviittaa siihen, minkälaisesta ihmisestä on kyse tai ainakin siitä, minkälaisen vaikutelman ihminen haluaa toisille ihmisille itsestään antaa.

Hääparin kengät auttavat ulkonäköpaineiden suhteen, sillä tarvittaessa kengät antavat haluttuja lisäsenttejä etupäässä morsiamen pituuteen. Jos morsian on muutenkin tottunut käyttämään korkeakorkoisia kenkiä, hääjalkineiden valinta on huomattavasti helpompaa kuin tulevalla rouvalla, jolle korokepohjaisilla käveleminen on aina tuottanut hankaluuksia. Vaikka hääpäivänä laittaudutaan parhaimpiin, on parasta valita kengät maltilla, mikäli korkokengillä kävely tuntuu epävarmalta. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa, mutta siitä huolimatta kenkien valinnan suhteen on huomioitava, käytetäänkö samoja kenkiä koko päivä, millaisessa maastossa ja tiloissa niillä kuljetaan, entä häätanssi?

Tottumaton jalka väsyy korkokenkiin sitä nopeammin mitä korkeammat korot kengissä on. Kenkien mukavuutta voi parantaa irrallisilla tarratyynyillä, jotka kiinnitetään pohjallisten päälle antamaan tukea juuri käyttäjän jalanmuodon vaatimiin kohtiin. Silloin paino jakaantuu tasaisemmin, eivätkä jalkaterän muut lihakset ja nivelet joudu työskentelemään kohtuuttomasti hyvän asennon ja liikkuvuuden takaamiseksi. Toki missään ei ole kirjoitettu, että morsiamen on käytettävä juurikin korkokenkiä alttarille astuessa, mutta suurin osa päätyy korkeakorkoisiin kenkiin niiden juhlavuuden vuoksi. Ihmisiä on tietenkin erilaisia ja osa haluaa aloittaa yhteisen elämänsä jopa ilman kenkiä. Tämä vaihtoehto sopii etenkin niille, jotka menevät naimisiin esimerkiksi rannalla.

Miten valitsen korkokengät?

Vaikka olisitkin jo päättänyt valita itsellesi pukuun ja omaan persoonallisuuteesi sopivat korkokengät, löytyy kengistä myös paljon erilaisia korkoja. Näitä ovat kiilakorko, ranskalainen korko, Kitten heel -korko, stilettikorko ja matala korko.

Kiilakorko

Kiilakorko sopii erityisesti niille morsiamille, jotka haluavat korkeamman koron, mutta eivät ole niin tottuneita käyttämään korkokenkiä. Hääpäivä ei ole välttämättä se oikea päivä, jolloin korkeilla koroilla kävelyä kannattaa ensimmäistä kertaa harjoitella. Kiilakorot antavat tukea ja niillä on helppo pysyä pystyssä, sillä kiila tukee koko kenkää. Ne ovat jaloissa myös hyvin mukavat, jopa yhtä mukavat kuin matalatkin korot, mutta samalla tuovat lisää pituutta. Kiilakorot sopivat erityisen hyvin lyhyen puvun kanssa kesähäihin.

Ranskalainen korko

Ranskalainen korko on keskikokoinen korko, joka on kaareva sisäpuolelta ja suora ulkopuolelta. Tämä korko sopii hyvin etenkin niille morsiamille, jotka haluavat stilettikoron ja matalan koron välimuodon. Ranskalainen korko on yleisin korkomalli häissä ja ranskalaisilla koroilla on myös suhteellisen helppo kävellä ja tanssia.

Kitten heel -korko

Kitten heel -korko on matala korko, tavallisesti vain 3-5cm korkea. Nämä korkokengät sopivat erityisesti niille morsiamille, jotka haluavat juhlavat kengät, mutta eivät halua lisätä pituutta. Kitten Heel -koron valitsee siis yleensä pitkät morsiamet ja ne, jotka eivät ole tottuneet käyttämään korkokenkiä. Kitten Heel -korot antavat juhlavuuden tuntua, mutta niillä on myös helppo kävellä ja tanssia vaikka läpi yön.

Stilettikorko

Stilettikorot ovat pitkiä, ohuita korkoja, jotka voivat olla jopa 20cm korkeita. Nämä korot eivät siis sovi niille, jotka eivät ole tottuneet kävelemään koroilla. Stilettikorot antavat morsiamelle paljon pituutta ja ne ovat täydellinen valinta lyhyen puvun kanssa, jos morsian haluaa esitellä sääriään. Stilettikorot sopivat myös lyhyelle morsiamelle, joka haluaa olla yhtä pitkä sulhasensa kanssa. Koska kyseessä on yleensä hyvin korkea korko, on tärkeää sovittaa kenkiä itse hääpuvun kanssa, jottei puku ole liian lyhyt omaan makuun. Stilettokorkoja miettiessä on myös hyvä pitää mielessä se, missä häät pidetään. Piikkikoroilla kävely nurmikolla tai hiekalla ei nimittäin välttämättä ole paras idea.

Matala korko

Matala korko on nimensä mukaisesti hyvin matala ja tasainen korko. Matalan koron käyttäminen häissä ei ole kovin yleistä, mutta se sopii hyvin mukavuutta arvostavalle morsiamelle, tai pitkälle morsiammelle, joka ei halua lisää pituutta. Matalat korot sopivat myös muuten hillittyyn tyyliin ja erityisesti silloin, kun häät pidetään nurmikolla tai rannalla. Myös näitä kenkiä on syytä sovittaa itse hääpuvun kanssa, jottei puku ole liian pitkä.

Sulhasen kengissä

Sulhasen kengät ovat osa hääparin kokonaisuutta, vaikka morsian saakin enimmän osan huomiosta. Kengillä voidaan antaa sulhasestakin pidempi vaikutelma. Juhlakengistä on löydettävissä miehillekin malleja, joissa on hieman korkoa, muttei niin paljon, että ne vaikuttaisivat juurikaan kengän ulkonäköön.

Kenkävalinnalla sulhanenkin tavoittaa huomaamattomasti pari ylimääräistä senttiä. Jos tulevan avioparin kauniimpi puolisko on sulhasta pidempi, tällöin morsiamen kenkien korkeudessa on parempi pysyä maltillisissa rajoissa, jotta pari näyttäisi mahdollisimman sopusuhtaiselta. Toisaalta pituudella ei ole todellisuudessa mitään merkitystä, joten asialle on turha antaa liikaa painoarvoa. Kenkien käyttömukavuus, juhla-asuun sopiva malli sekä pohjamateriaali ratkaisevat korkoa enemmän. Jos juhlakenkä muuten on sopiva, mutta pohjamateriaali liian liukas tai siinä on liikaa pitoa, juhlapaikan lattiamateriaalista riippuen ainakin häävalssi voi vaikeutua. Pienet asiat voivat pilata ainutlaatuisen hetken. Siksi näinkin mitättömältä vaikuttava asia on parempi huomioida, vaikka kenkien valinnassa olisi helpointa vain keskittyä ulkonäköön ja hintapuoleen.

Hääkengillä kruunaat koko asun persoonallisesti

Kengät kertovat käyttäjästään. Hääjalkineet ilmentävät hääparin persoonia. Näyttävämpään hääpukuun sopivat huomiota herättävämmät kengät, kun taas pelkistetty, hillityn tyylikäs puku vaatii maanläheisempää kenkämallia. Kenkien tärkein tehtävä on kantaa käyttäjäänsä, antaa riittävästi tukea, mukavuutta pitkään ja ainutlaatuiseen juhlapäivään, mutta myös vahvistaa käyttäjänsä itseluottamusta ja siten tuoda koko olemukseen se ratkaisevin viime silaus. Osuvan kenkävalinnan teet valitsemalla kengät juhlapaikan ja toiveittesi ehdoilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *