Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta sadasta useisiin kymmeniin tuhansiin. Mitä mukavammat häät haluat pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitset.

Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia ​​tapoja järjestää häärahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi kertoa sinulle, mikä on paras tapa turvata hääbudjettisi ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saat kuitenkin paljon tietoa, jonka perusteella voit valita sinulle sopivimman rahoitusratkaisun.

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmiesi häiden järjestämisen ilman, että joudut maksamaan sen jälkeen kohtuuttomia lainakorkoja ja kuluja.

Lainatarjousta kannattaa kysyä mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Lainatarjousten korkojen eroja selittää myös se, että lainanantajat voivat arvioida lainanhakijoiden taloudellista tilannetta ja takaisinmaksukykyä eri tavoin.

Lainatarjous mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaaksesi, että löydät lainanantajan, joka tarjoaa edullisimman lainan hääjuhliin.

Hääjuhlat voidaan rahoittaa erilaisilla lainoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko jopa 4 %)
  • Vakuus kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: tarvitset vakuudeksi esimerkiksi asunnon)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20%)

Maksat häät omilla säästöilläsi

Talouselämän mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloillaan ja säästöillään. Jos pystyt säästämään koko tarvittavan summan, vältyt korko- ja kuukausilaskutuskuluilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin kestää useita vuosia.

Tietysti säästämisaika riippuu pariskunnan tuloista ja menoista. Hyvällä taloudellisella tilanteella summa voidaan kerätä jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästöä kuukaudessa. Jos säästät 200 euroa kuukaudessa, hääbudjetin kerääminen tavalliselle pankkitilille kestää yli neljä vuotta.

Joissakin tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Voit myös siirtää tuon 200 euroa ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muita tapoja saada rahaa häiden järjestämiseen

Monet hääparit saavat rahaa vanhemmiltaan häitä varten. Muutama vuosi sitten Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tullikouluttaja sanoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien tulisi (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykyään ei kuitenkaan ole kovin yleistä odottaa rahoituksen tulevan morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi siihen mahdollisuutta.

Myös sulhanen vanhemmat ja muut sukulaiset voivat osallistua hääkuluihin. Rahalahjoituksia voi tehdä sekä ennen häitä että häiden aikana, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että he haluavat häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Aina silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka keräävät sisäänpääsymaksun häävierailta tai jotka keräävät rahaa häävierailta hääpelien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttar-periaatteella, jolloin häävieraat tuovat tullessaan sen, mitä tarjotaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai sosiaalisen median vaikuttaja, rahaa häiden järjestämiseen voi tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja ainakin alennuksen juhlamekoista ja tarjoilusta, jos ne tarjoavat vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloushallinnolle

Häät voidaan maksaa “hybridirahoituksella” eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku ostettiin osamaksulla ja häätilan vuokraus hoidettiin luottokortilla. Ruokailupalvelun laskun voi maksaa kulutusluotolla, hääbändi on maksettu omilla säästöilläsi.

Tähän voi olla monia syitä. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole mietitty etukäteen, vaan jokainen ilmaantunut kulu on maksettu ensimmäisellä mieleen tulevalla tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, että pankista ei ole tullut tarpeeksi isoa lainaa, joten olemme joutuneet ottamaan vähän lainaa siellä täällä.

Häiden jälkeen velkaantuminen useille eri osapuolille vaikeuttaa elämää monella tapaa.

Ensinnäkin jokaisella lainalla on oma tilinhoitomaksunsa. Pelkästään tilinhoitokuluihin voidaan käyttää kymmeniä euroja kuukaudessa. Toiseksi pienten lainojen korot ovat usein korkeammat kuin isommilla kulutuslainoilla. Kolmanneksi: useiden eri kuukausilaskujen maksaminen vie aikaa, ja yksi eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Siksi on suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *