Häiden suurimmat kulut ovat hääpaikka, ruoka ja häämatka, jotka kertyvät helposti yli 5000 euroon. Kun lisäät hääpuvun muut kulut sormuksiin ja hääohjelmaan,  on suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti lähemmäs 10 000 euroa  .

Suomessa vanhemmilla ei yleensä ole tapana maksaa häiden koko hintaa – useammin he maksavat korkeintaan osan kuluista häälahjana. Koska monet parit maksavat häät itse, häiden järjestäminen vaatii joko tunnollista säästämistä tai ulkopuolisen rahoituksen hankkimista. Mieti siis etukäteen, millainen summa sinulla ja tulevalla puolisollasi on häihin käytettävissä ja pystytkö pitämään haluamasi häät tällä budjetilla.

Mistä Suomen hääbudjetti koostuu?

Suomalaisen hääbudjetti on yleensä maltillinen ja häiden järjestely on hyvin kaukana amerikkalaisissa tv-sarjoissa näkemistä luksushääistä. Tästä huolimatta häät voivat maksaa viisinumeroisen summan.  Iltalehden  haastattelema häämessujen tuottaja arvioi suomalaisten häiden keskihinnaksi 10 000 euroa.

Suomalaisten häiden suurimmat kulut ovat ruoka ja juoma sekä hääpaikan vuokra  . Kustannuksissa on kuitenkin alueellisia eroja varsinkin tilanvuokrassa, sillä pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa juhlapaikasta joutuu maksamaan huomattavasti enemmän kuin pienemmissä paikkakunnissa. Lisäksi  häämatka  tuo oman lisänsä budjettiin, jos sellaiselle aikoo lähteä.

Alueellisten hintaerojen lisäksi kutsuvieraiden määrällä on merkittävä vaikutus hääbudjettiin. Intiimimmät noin 50 hengen häät voidaan järjestää paljon halvemmalla kuin yli 100 hengen juhlat. Hääalan ammattilaisten mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla vieraiden määrä on laskussa.

Alla olevasta taulukosta näet suuntaa-antavan laskelman siitä, kuinka paljon rahaa menee häihin Suomessa. Muista kuitenkin, että hääparin valinnoista riippuen kuhunkin alueeseen voidaan käyttää enemmän tai vähemmän rahaa.

Morsiamen hääpuku750 €
Sulhasen juhlapuku250 €
Naisen sormus800 €
Miehen sormus200 €
Hääpaikan vuokraus1000 €
Ruokaa1900 €
Alkoholijuomat650 €
Häämatka1800 €
Yhteensä7 350 €

Taulukossa mainittujen menoerien lisäksi kannattaa huomioida muun muassa miten valokuvaus ja kauneudenhoito järjestetään juhlapäivänä. Monesti häihin halutaan myös livebändi tai muu esiintyjä, jonka palkkaaminen tuo oman lisänsä hääbudjettiin.

Voit tietysti säästää hääkuluissa, jos löydät lähipiiristäsi jonkun, joka haluaa tarjota palvelujaan häälahjaksi – tai jos hääpari kokee selviävänsä esim. naimisiinmenosta itse. Yleensä kuitenkin häissä halutaan tuoda esiin paras mahdollinen versio itsestäsi antamalla meikkisi ja hiuksesi tehdä ammattilaisella. Lisäksi muistoja arvostetaan ja on harvinaista, että tärkeä häävieras viettää kaiken aikansa hääjuhlien kuvaamiseen.

Häävalmistelut on hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin – myös taloudellisista syistä

Häävalmistelut kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Näin varmistat, ettei tärkeältä päivältä puutu mitään ja saat jaetut kulut eri kuukausille. Jopa vuosi ennen varsinaista hääpäivää kannattaa huolehtia ainakin seuraavista asioista:

  • Juhlapaikan varaaminen
  • Kirkon varaaminen
  • Hääkuvaaja
  • Häämekot

Suomalaiset sijoittavat häämatkaansa

Asiantuntijoiden mukaan keskimääräinen hääbudjetti on jo lähempänä 10 000 euroa, eikä esimerkiksi 15 000 euron hääbudjetti ole harvinaista tänäkään päivänä. Suuri osa budjetista voidaan käyttää häämatkaan, joka menee kaukaisiin kohteisiin aiempia vuosia useammin.

Häämatkaa varten vierailta voidaan pyytää häälahjarahaa, joka täydentää heidän omaa matkabudjettiaan. Mahdollista häälahjan määrää on kuitenkin vaikea arvioida etukäteen ja ohjata se suoraan matkakuluihin ja majoitukseen, jos haluat varata matkan hyvissä ajoin ennen häitä. Jos olet varauksen aikana pitänyt kiinni minimibudjetista, voit käyttää häälahjaksi saaduilla rahoilla matkallesi lisämukavuuksia, kuten päiväretkiä tai paremman hotellihuoneen.

Muista ottaa huomioon myös häiden jälkeiset kulut

Kulujen kertyminen ei välttämättä pääty hääpäivään, jos toinen puolisoista päättää vaihtaa sukunimeään. Naimisiin  mentäessä itse nimenvaihto  on ilmaista, mutta aiheuttaa silti välillisiä kustannuksia. Lompakosta löytyvät henkilökohtaiset kortit pitää nimittäin päivittää uudella nimellä.

Tässä tapauksessa suurimmat kulut ovat luultavasti  passin, ajokortin ja henkilökortin päivittäminen  . Nykyään ajokorttikaan ei yksin riitä todistamaan henkilöllisyyttä kaikissa tilanteissa, joten niitä tarvitaan todennäköisesti ainakin kaksi.

Virallisten asiakirjojen lisäksi maksukorttien nimenvaihdoksista kertyy kuluja. Pankki- tai luottokortin tilaaminen maksaa kymmenen euroa per kortti useassa pankissa. Jotkut pankit saattavat jopa veloittaa hieman enemmän uuden luottokortin tilaamisesta.

Häiden jälkeen suunnitelmat sisältävät usein yhteisen elämän ensimmäiset askeleet. Tällä keskuksella on oma koti, johon voi sisältyä mm  . maanhankinta  . Pidemmällä aikavälillä nousevia rahoitusta vaativia hankkeita ovat mm  . kesämökin rakentaminen  tai  kesämökin ostaminen lainarahalla  .

Kannattaako häät rahoittaa lainalla?

Jos parin talous on kestävällä pohjalla,   kohtuuhintainen kulutusluotto voi olla järkevä tapa rahoittaa hääjuhla- ja matkakulut  . Ottamalla lainaa ja käyttämällä sitä häiden kulujen maksamiseen, maksuerät voidaan jakaa tasaisesti pidemmälle ajalle. Lainojen korot vaihtelevat eri pankkien välillä, joten lainatarjous kannattaa aina tehdä ennen lainatarjouksen hyväksymistä.

Vakuudettoman häälainan hakeminen ei vaadi pankissa käyntiä, vaan sen voi tehdä helposti suoraan verkossa. Esimerkiksi VertaaEnsin.fi lainavertailun kautta voit hakea yhdellä hakemuksella lainaa yli 20 luotettavalta lainanantajalta. Saat häälainatarjoukset sähköpostiisi ja voit vertailla niiden ehtoja ennen sopivan lainan valintaa.Kilpaile vakuudettomilla häälainoilla

Valitse edullisin häälaina vertaamalla

Miten sitten kannattaa valita laina häiden rahoittamiseen? Edullisimman lainan löytämiseksi kannattaa nimelliskoron sijaan katsoa todellista vuosikorkoa, joka kertoo kaikki lainan kulut (käsittelykulut, tilinhoitokulut ja muut maksut itse koron lisäksi ). Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä alhaisempi efektiivinen vuosikorko on, sitä edullisempi laina on.

Lainanantajan tulee ilmoittaa selkeästi lainan todellinen vuosikorko sopimuksen yhteydessä. Lainojen tarjoaminen voi silti olla haastavaa, sillä erityisesti vakuudettomat kulutusluotot hinnoitellaan asiakaskohtaisesti. Tässä tapauksessa sinulle mahdollinen häälainan korko selviää vasta lainaa haettaessa.

Helpoin tapa löytää edullinen häälaina on käyttää vertailupalvelua, sillä silloin   yhdellä hakemuksella saat selville yli 20 pankin häälainatarjoukset  . Voit hakea 500–60 000 euron lainaa 1–15 vuoden laina-ajalla.